HTML

Írásművek Könyváruház

Könyv kereskedés

Friss topikok

Linkblog

Petőfi és a házasság intézménye: Szabadság-szerelem?

2010.03.24. 09:04 Onlineprint

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatának története és két éves házassága legendás, de a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába három évvel ezelőtt egy titkos napló került, melynek azonban az írója sokáig ismeretlen volt, mivel hiányoztak ez első lapok. Csak az volt egyértelmű, hogy az asszony szoros, intim viszonyban volt a költővel a házassága idején is. Erre a viszonyra Szendrey Júlia naplójában is lehetett utalásokat találni.

Irodalomtörténészek és grafológusok részvételével több éve zajlottak a nemzetközi kutatások, hogy egyértelmű bizonyítékot találjanak: ki lehet a rejtélyes asszony, akivel Petőfi megcsalta Júliáját. Január 15-én találtak egy levelet, melynek kézírása megegyezett a naplóéval, és név is szerepelt benne: Priell Nelli. Az asszony nem volt újdonság az irodalomtörténet számára, vándorszínésznőként, mint a költő egy ismerősét tartották számon, de a napló mindent megváltoztatott. Még vannak bizonytalanságok, és nyitott kérdések a témában, de a Petőfiről alkotott kép mindenképp módosul, a szabadság-szerelem mellett a költő neve mellé kerül a szerető szó is, és egyes verseket is újra meg kell vizsgálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irasmuvekkonyvaruhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr671864379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása